Велико Търново Хилс :::  Начало
Български English НачалоЗа НасНовиниПроектаПартньориконтакти

гр.Велико Търново
ул. "Магистрална" №5
Тел.: + 359 62 633 343
office@velikotarnovohills.com

гр. София
ул. "Ралевица" №98,
Тел.: + 359 2 980 22 99; 980 92 29
Мобилен тел.: + 359 886 834 440
office@velikotarnovohills.com

piraeus
Лидери в индустрията на имотите търсят рецепта срещу кризата 17 февруари 2009г.

Липса на доверие, затруднено кредитиране, намаляване на инвестициите са проблемите, с
които инвеститори и финансисти на българския пазар на имоти се борят в последните няколко
месеца.

Потенциалните им решения ще се обсъждат по време на първата антикризисна конференция "BalREAct - пазарът на имоти в България - възможности по време на криза". Събитието ще се проведе в петък, 20 февруари, в хотел "Кемпински Зографски" в София. То ще събере на едно място представители на законодателната, изпълнителната и местната власти, инвеститори, предприемачи, финансисти, бизнес консултанти и брокери на имоти, които ще дискутират рецепти за преодоляване на кризата и как пазарът на имоти да се върне към устойчиво развитие.
Във вторник някои от участниците представиха дневния ред за пазара на имоти в България и
се обединиха около мнението, че най-важното сега е ясно и точно да се определят приоритетите и да се поставят основите на един по-добре регулиран пазар, който ще улесни работата на всички участници на него през следващите няколко години.

При положение, че следващите няколко месеца ще бъдат определящи за следващия етап от развитие на сектора на недвижимите имоти, те заявиха, че от особено важно значение е намирането на правилните антикризисни инструменти.

Основен проблем на пазара се очерта ограниченият достъп до финансиране и липсата на информация по отношение на кредитите. "Повечето хора се страхуват да се обърнат точно в този момент към банковите институции, тъй като се притесняват от прекалено песимистичните прогнози, които е малко вероятно да се случат, а също така не са наясно с лихвените нива", заяви Шимон Бен Хамо, изпълнителен директор на строително-инвестиционната компания AFI Europe, която строи апартаменти и офиси в България.

Заради това пък клиентите рискуват да пропуснат уникални възможности за сделки. "Клиентът за първи път на практика е царят на пазара", каза Петър Христов, изпълнителен директор на "Велико Търново Дивелопмънтс", дружество, която развива проекта "Велико Търново хилс", съвременен жилищен комплекс с апартаменти и къщи в старата столица. Христов, който заедно с израелски инвеститори участва в още няколко големи жилищни, туристически и офис проекта, каза, че инвеститорите ще се обърнат по подходящ начин към клиентите си, през тази година ще се наложат нови финансови схеми и условия за плащане в жилищния сектор.

Според Тихомир Тошев, изпълнителен директор на фирмата за кредитни консултации "КредитЦентър", клиентът страда от липса на информация по отношение на заемите. "Преди 7-8 години пазарът започна да се развива от лихвени нива от 17%, докато сега (след повишението) се установяват нива от 8-10%", допълни той.
Независимо от кризата сега е най-подходящия момент за закупуване на жилище, смятат
предприемачите, стига обаче клиентът има постоянни и сигурни доходи и потърси достатъчно
информация за пазара.
 

     © 2008 Велико Търново Дивелопмънт АД