Велико Търново Хилс :::  Начало
Български English НачалоЗа НасНовиниПроектаПартньориконтакти

гр.Велико Търново
ул. "Магистрална" №5
Тел.: + 359 62 633 343
office@velikotarnovohills.com

гр. София
ул. "Ралевица" №98,
Тел.: + 359 2 980 22 99; 980 92 29
Мобилен тел.: + 359 886 834 440
office@velikotarnovohills.com

piraeus
Балреакт - антикриза 20 февруари 2009г.

Кризата на имотния пазар, затегнатото ипотечно кредитиране от банките и желанието на строителите да продават, ще създадат нови схеми на финансиране на покупка на жилища, смятат експерти. В момента редица компании предлагат различни възможности за лизинг на жилища, покупки с отложено плащане и други, които да раздвижат пазара. "През тази година ще станем свидетели на съвсем нови схеми за финансиране", съобщи изпълнителният директор на "Велико Търново дивелопмънт" Петър Христов преди предстоящата конференция BalREAct, която е посветена на състоянието и развитието на имотния сектор в условията на криза. Според него тепърва предстои да се развие и лизингът на жилища, който досега беше слабо познат в България.

Справка на "Дневник" сред офертите на компаниите показва, че обикновено лизингът на жилища се предлага за срок до 10 години, а първоначалната вноска е между 10 и 30% от стойността на имота. Купувачът внася месечна вноска, а лихвите по нея достигат между 8 и 10%. Предлагат се и варианти за т.нар. отложено плащане на имоти, при което купувачът първоначално живее под наем в жилището, а след известно време - обикновено 1-2 години, го придобива. При този вариант вноските по наемите се изваждат от сумата за плащане. Внасянето на първоначална вноска - обикновено между 10 и 20% от стойността на жилищата, също е задължителна.

Според експерти предстои и банките да се активизират и да предложат по-добри условия по ипотечните заеми. "Вече има светлина в тунела, през последния месец две банки представиха по-добри условия по ипотечните заеми", коментира директорът на "Кредит център" Тихомир Тошев. Според него в следващите една-две години тенденцията към растеж на лихвите ще се обърне.

През последните години беше отбелязан сериозен ръст на ипотечните кредити, които представляват почти половината от заемите, отпускани на домакинствата. Въпреки това ипотеките са 12 на сто от брутния вътрешен продукт за 2008 г., което е доста по-малко в сравнение със страните от Западна Европа, където този показател е около 50%. Статистиката на БНБ сочи, че те представляват почти половината от заемите, отпускани на домакинствата.
 

     © 2008 Велико Търново Дивелопмънт АД